Tovább olvasom

Polcz Alaine

Leányregény

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2020-09-21
Terjedelem: 144 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789635180493
2 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Egy fiatalasszony valamikor a hetvenes években a Fekete-tengerhez megy nyaralni. S bár Erdélyt, Romániát, gyermekkora helyszínét jól ismeri, az utazás tartogat számára meglepetéseket. Polcz Alaine kötelességtudó útleírás helyett történetmeséléssel emeli ki azokat a mozzanatokat, amelyek minden kommentár nélkül, önmagukban képesek felvillantani a másságot, a megértés vágyával pedig elmélyíti a tengerparti nyaralás történetét, és felidézi a hajdani kelet-európai szeglet mindennapjait: a barátságos besúgókat, az utcasarki adok-veszeket, a félelmet és a túlélni akarást.

Kategória:

Hétfő délben kitör a vihar. Megyünk ebédelni, odajön egy asszony, és magából kikelve elkezdi mondani, hogy őket a Hotel Jupiterbe utalták be Budapesten, pihenni jöttek tíz napra a férjével a tengerpartra, a férje hatvankét éves és cukorbajos, ő vesebajos. Megérkeztek Constanţába, nem volt busz, amely kihozza őket. Irtózatos pénzért kijöttek taxival, a Jupiter előtt kiszálltak – persze ezt izgatottan mondja, egy szuszra, lihegve, a recepció előtt –, és a Jupiterben azt mondták, nincs hely, menjenek az Athenébe. De közben éjfél lett, nem tudtak taxit hívni, nem tudtak hogy jönni az Athenébe, végül megsajnálta őket valaki, aki nem tudta ugyan, hol az Athene, de hozta a bőröndjeiket, nagy nehezen megérkeztek, akkor itt kaptak egy szobát, nem volt fölhúzva az ágynemű, aztán fölhúzták, de az ágynemű lyukas, a fürdőlepedő nedves, a koszt ehetetlen, ők beperlik az Ibuszt, kártérítést követelnek, a férje rosszul lett a cukorbajával, ő rosszul lett a veséjével... Be sem fejezi a mondanivalóját, jön egy nő, nagyon csöndes és nyugodt, hogy a férje ott fekszik a lépcsőn, baleset, kitörte a lábát, nem tudom, mit csináljunk. Odarohan egy harmadik nő, és mondja, hogy ellopták a bőröndjét.

A szerző további könyvei

Polcz Alaine

Polcz Alaine (1922–2007) pszichológus, író, a tanatológia és a hospice-mozgalom magyarországi úttörője. Életműsorozata Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg 2004 óta.

Legutóbbi kötetei a Jelenkor Kiadónál: Befejezhetetlen. Könyv a szerelemről (esszé, 2009, 2015); Macskaregény (2005, 2016); Asszony a fronton (2017); A bilincs a szabadság legyen. Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése 1948-1997 (2017); Gyermekkorom (emlékirat, 2018); Főzzünk örömmel! (szakácskönyv, 2018), Egész lényeddel (2019) .

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja