Tovább olvasom

Polcz Alaine

Az életed, Bíró Berta

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2014-01-01
Terjedelem: 208 oldal

 

Súly: 200 gramm
Kötés: RAGASZTOTT
ISBN: 9789636765330
2 500 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Két asszony beszélget a közös gyerek és ifjúkorról, Kidéről, egy kis faluról Kolozs megyében a Borsa-patak völgyében. Beszélgetésükben megelevenedik a falu élete, történelme, ahogy a XX. század földrengései megingatják, szétzilálják az emberi sorsokat. Ami marad és állandó; az a ragaszkodás a termőföldhöz, az állatokhoz, a hajnaltól késő estéig tartó munka a földeken, a veteményesben, a házban, a gyereknevelés, a családi összetartás, az öregek tisztelete, és a mély asszonyi bölcsesség az életről és az elmúlásról. A hagyományok tárháza ez a könyv, legyen szó akár az ünnepekről, akár az egyszerű étkezési szokásokról Életek és évtizedek röppenek el elöttünk a rózsalugasos tornácról nézve Kidében, a faluban, amely kis lélekszáma ellenére négy templomot emelt, és ahol a reformátusok, katolikusok, unitáriusok és ortodoxok békében és tiszteletben megfértek egymás mellett, és amely mára már szinte a kihalás szélén áll. A könyvet a barátnők különböző életszakaszokban készült korabeli fotói illusztrálják.

Kategória:

„Most is eszembe jut: egyszer – kicsik voltunk még – nem ültünk az asztalhoz, hanem volt kicsi asztalunk. A székünk is el volt osztva. Jegyek voltak rajta. Samu ráült az én székemre. Én akkor nyafogtam. Édesapám ideges volt valamiért, lekent egy pofont Samunak. Elkezdte a sírást, és nem akart enni. Én ettem persze. Édesanyám mondta: most neked jólesik a vacsorád? Nagyon szégyelltem magam, és sajnáltam Samut, ölelgettem, azután már én sem ettem. Most is bánt, felnőtt fejjel – ilyen kis hitvány voltam.”

A szerző további könyvei

Polcz Alaine

Polcz Alaine (1922–2007) író, pszichológus Kolozsváron született. Gyermek- és ifjúkorának színhelye, Erdély mindig is fontos maradt számára. 1949-ben fejezte be pszichológiai tanulmányait, ugyanebben az évben férjhez ment Mészöly Miklós íróhoz. Gyermek-ideggondozóban dolgozott, majd gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekekkel foglalkozott. Könyveinek nemcsak témája, de közvetlen, derűs, őszinte hangvétele és hiteles, bölcs, eleven történetmesélése is rabul ejti olvasóit.
Szerzőfotó © Wosinsky Mór Megyei Múzeum Mészöly Miklós Emlékház

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja