Tovább olvasom

Polcz Alaine

Gyermekkorom

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-09-20
Terjedelem: 200 oldal

 

Méret: 110 x 185 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767419
2 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A felnőtt író és pszichológus, az éles szemű, mégis együtt érző megfigyelő tekintetével látjuk a két háború közötti „román világban” Kolozsvár, Vízakna és Bukarest között hányódó családot, a megélhetésért szívós harcot folytató édesanyát, a hébe-hóba felbukkanó apát, akinek ügyvédi praxisát a magyar kisebbséget sújtó diszkrimináció veszélyezteti, a testvéreket és féltestvéreket, a közelebbi és távolabbi rokonokat – megannyi elgondolkodtató sors, dokumentumértékű megfigyelés a Polcz Alaine hagyatékából előkerült önéletrajzi írásokban.

Kategória:

„Reggelente édesanyám eleinte átkísért az úttesten, aztán visszament a házba. Később kijött velem a házból, jobbra-balra nézett, s mondta, hogy most menjél át. Átmentem az úttesten, és visszaintettem, ő bement a házba. Én tiltakoztam ez ellen, de nem sokáig. A túlsó oldalon mentem egy darabig, aztán visszatértem erre az oldalra, és megint átmentem, mert mutatni akartam, hogy egyedül megyek át az úttesten. Ezt nem mondtam el a felnőtteknek soha, se senki másnak, de bennem ez úgy maradt meg, hogy érthetetlenek a felnőttek, és nem is érdemes nekik elmondani, hogy én átmegyek az úttesten, sőt kétszer.”

A szerző további könyvei

Polcz Alaine

Polcz Alaine (1922–2007) író, pszichológus Kolozsváron született. Gyermek- és ifjúkorának színhelye, Erdély mindig is fontos maradt számára. 1949-ben fejezte be pszichológiai tanulmányait, ugyanebben az évben férjhez ment Mészöly Miklós íróhoz. Gyermek-ideggondozóban dolgozott, majd gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekekkel foglalkozott. Könyveinek nemcsak témája, de közvetlen, derűs, őszinte hangvétele és hiteles, bölcs, eleven történetmesélése is rabul ejti olvasóit.
Szerzőfotó © Wosinsky Mór Megyei Múzeum Mészöly Miklós Emlékház

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja