Tovább olvasom

Nádas Péter

Emlékiratok könyve

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2022-06-03
Terjedelem: 676 oldal

 

Méret: 152 x 226 mm
ISBN: 9789635182695
6 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Ezidáig is azért hallgattam minderről, azért nem beszéltem minderről soha, senkinek, hogy ne válhasson kalandos elbeszéléssé, ne legyen mese abból, ami nem mese, ne szelídíthessem fabulává szavakkal; elevenen kellett inkább eltemetni az emlékezet kriptájában, és egyedül ott van jó és háborítatlan helye.”

Új kiadásban jelenik meg Nádas Péter egyik legjelentősebb műve, az Emlékiratok könyve. Az először 1986-ban napvilágot látott, többszólamú regény fülszövegében írja a szerző: „Kellemes kötelességemnek teszek eleget, ha kijelentem, hogy nem a saját emlékirataimat írtam meg. Senkit nem szeretnék fölöslegesen megtéveszteni. Regényt írtam, több ember időben némiképpen eltolt, párhuzamos emlékiratát beszéltem el. Mindazon valóságosnak tetsző helyszín, név, esemény és helyzet, ami a történetben előfordul, nem mondható tehát valóságosnak, hanem a regényes írói szándék és az óvatos képzelet terméke. Amennyiben valaki mégis magára ismerne, vagy – Isten ne adja! – bármilyen esemény, név, helyzet fedne egy valódit, akkor az csak a fatális véletlen műve lehet, s ebben a tekintetben – ha más tekintetben nem is – kénytelen vagyok minden felelősséget elhárítani.”

Kategória:

„Nádas Péter műve nem csak az újabb magyar regény, hanem egész epikánk kiemelkedő teljesítménye. Ritka esemény. A gondolati mélység és az esztétikai megoldottság egységében rendkívüli dokumentum ez a könyv: korunkról, Kelet-Közép-Európáról és emberi természetünkről, kultúránk állsáról. Nádasnak sikerült megírnia azt, amire mindeddig várnia kellett a magyar irodalomnak, 1956 regényét…” – írta a könyvről Balassa Péter 1988-ban.

A szerző további könyvei

Nádas Péter

Nádas Péter (1942) író, drámaíró és esszéista. Életműsorozata a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg 1992 óta. Legutóbbi kötetei a Jelenkor Kiadónál: Emlékiratok könyve (regény, 6. kiadás, 2015); Egy családregény vége (regény, 8. kiadás, 2015); Párhuzamos történetek (regény, 4. kiadás, 2016); Az élet sója (esszé, 2016), Az égi és a földi szerelemről (esszé, 3. kiadás, 2016), Világló részletek (memoár, 2017), Párhuzamos olvasókönyv (2., bővített, javított kiadás, 2017). A szerző fotóját készítette: Stekovics Gáspár.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja