Szabó Róbert Csaba

Szabó Róbert Csaba (1981) író, a Látó folyóirat szerkesztője, Marosvásárhelyen él. 2017-ben Mészöly Miklós-díjat kapott. Kötete a Jelenkor Kiadónál: Alakváltók (regény, 2016). A szerző fotóját készítette: Rab Zoltán.

Különbözni akart a szívüket bizakodással megtöltő állampolgároktól, akik a boldog jövő reményében bedőltek az elmúlt hetek és hónapok színjátékának, mert nem is igen tehettek mást. Románia nem küldött csapatokat Prágába, és az értelmiség rögtön elhitte, Ceau?escu élhető kommunizmusra fogja cserélni az ötvenes évek szörnytetteit. Micsoda naivitás.

A szerző könyve

20%
Szabó Róbert Csaba
Alakváltók
Az Alakváltók a román Sztálin-nak is nevezett hírhedt diktátor, Gheorghiu-Dej uralmának korszakába, az ötvenes évekbe, majd a Ceau?escu-diktatúra első évtizedébe vezet vissza bennünket, miközben keretéül a 89-es forradalom szolgál. A regény izgalmasan összefonódó történetszálai azt a kérdést vetik föl, hogy bő negyven év diktatúra után és a bukaresti forradalom vérgőzös napjait követően, amikor a régi kommunista elit képviselői kerültek ismét hatalomra, történhet-e valódi megújulás, vagy a változó hatalmi viszonyok szerint az emberek csupán újabb és újabb alakokat öltenek a történelem emésztő körforgásában. Ahogy az annyiszor előfordult már a második világháborút követően Romániában: nálunk, Kelet-Európában. A szárazság esztendeje gonosz dolgokat műveltetett...

3499 Ft 2799 Ft

A szerkesztő ajánlja

Kosár

A kosarad üres.

Tovább vásárolok