Tovább olvasom

Földényi F. László

Az eleven halál terei

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-09-14
Terjedelem: 96 oldal

 

Méret: 110 x 185 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767549
2 999 Ft2 399 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Földényi F. László legújabb könyve a reneszánsz kori racionalista várostervektől a halálgyárakig vezető ívet vázolja fel, a festő Goya szellemében, aki szerint „az ész álma szörnyeket szül”. Azzal, hogy az egykori építészek a romolhatatlanságot itt lenn, a mulandó földi világban igyekeztek felmutatni, az időt óhatatlanul az időtlenségnek áldozták fel. A rációt végletekig feszítették, míg az végül embertelenné torzult. Az egykori utópikus városterveket nem nehéz a jövő felől nézni, amely napjainkra lehetővé tette a totális kontrollt. A 20. század az addig elképzelhetetlen rémtetteivel nem szembefordult azzal, ami korábban „eszményinek”, „hibátlannak” látszott, hanem ellenkezőleg: beteljesítette azt.

Kategória:

„Még a legrendezetlenebb, »legemberibb« városok szerkezetében is fölfedezni az ideális, »mennyei« város szerkezetét. Az esendőség közepette a hibátlanságot. Ám ez fordítva is igaz. Mert nincs az a tökély, amelyben előbb vagy utóbb ne tűnne fel az esendőség, nincsen az a végérvényességre törekvő vágy, amely ne szembesülne saját kudarcával. Szélsőséges példa erre az 1932-ben megalapított Bereznyiki város a Szovjetunióban. A föld alatti hatalmas kálisókészletet a világ egyik legnagyobb vegyi kombinátjában dolgozták fel, amelyet rabok tízezrei építettek, köztük az akkor huszonegynéhány éves Varlam Salamov, aki később a Gulag krónikásaként a század egyik legnagyobb írója lett. A „fény városának” az első ötéves terv dicsőségét kellett örök időkre hirdetnie. A város, mivel a bányára épült rá, napjainkra a világ legnagyobb temetőjévé változott át: újabb és újabb helyeken omlik be a föld, váratlanul megnyíló, több száz méter átmérőjű, mély gödrök nyelnek el magán- és középületeket. A fény városa földi pokollá változott.”

A szerző további könyvei

20%
Földényi F. László
A melankólia dicsérete
starsBetöltés...
A melankólia a mindenkori kultúrát olyan fénytörésbe állítja, amelyet, jogos önvédelembo?l, a többség nem kíván észrevenni. A melankólia éppúgy figyelmeztet...

3999 Ft 3199 Ft

20%
Földényi F. László
A melankólia dicsérete
starsBetöltés...
A melankólia a mindenkori kultúrát olyan fénytörésbe állítja, amelyet, jogos önvédelembo?l, a többség nem kíván észrevenni. A melankólia éppúgy figyelmeztet...

3999 Ft 3199 Ft

Földényi F. László

Földényi F. László (1952) esztéta, műkritikus, Budapesten él. Kötetei a Jelenkor Kiadónál: A túlsó parton (esszék, 1990); A lélek szakadéka. Goya Szaturnusza (esszé, 1993); A tágra nyílt szem (esszék, 1995); A testet öltött festmény (képzőművészeti esszék, 1998); Heinrich von Kleist. A szavak hálójában (Kleist-szótár, 1999); A gömb alakú torony (esszék, 2003); Az eleven halál terei (esszé,2018). A szerző fotóját készítette: Hosszú Zoltán.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja