Földényi F. László

Földényi F. László (1952) esztéta, műkritikus, Budapesten él. Kötetei a Jelenkor Kiadónál: A túlsó parton (esszék, 1990); A lélek szakadéka. Goya Szaturnusza (esszé, 1993); A tágra nyílt szem (esszék, 1995); A testet öltött festmény (képzőművészeti esszék, 1998); Heinrich von Kleist. A szavak hálójában (Kleist-szótár, 1999); A gömb alakú torony (esszék, 2003). A szerző fotóját készítette: Hosszú Zoltán.

Lassúnak lenni nekem ma mindenekelőtt azt jelenti: anakronisztikusnak lenni. Ami azt is jelenti: a nem megfelelő idő szerint létezni. Valóban, a lassúságban van valami régies, elavult. Egy régi közmondás szerint a gazdagok kiváltsága a lassúság. Ma ennek épp az ellenkezője igaz. Egy fölgyorsult világban azonban nem csak a szegények kiváltsága a lassúság. Lassúnak lenni szinte dac is.

A szerző könyve

20%
Földényi F. László
A melankólia dicsérete
A melankólia a mindenkori kultúrát olyan fénytörésbe állítja, amelyet, jogos önvédelembo?l, a többség nem kíván észrevenni. A melankólia éppúgy figyelmeztet az érzések megbízhatatlanságára, mint az úgynevezett „végso? tudás” hiábavalóságára. Arra, hogy mégoly magabiztosan rendezzük is be a világunkat, ez ingatag és törékeny pilléreken nyugszik. Mély belátást nyújt, amely azonban, mivel az ismeretlenre irányul, a tudatlansággal társul. S közben a legkülönfélébb hangulatokat és érzéseket képes magába fogadni. Szomorúsággal éppúgy társulhat, mint deru?vel, vidámsággal csakúgy, mint levertséggel. Gazdagítja az életet; de akit utolér, az közben mégis úgy érzi, mintha kisemmizték volna. A melankolikus páratlan kincsnek érzi a melankóliáját; de közben nem tudja...

3999 Ft 3199 Ft

A szerkesztő ajánlja

Kosár

A kosarad üres.

Tovább vásárolok