Tovább olvasom

Mattern, Jean

Szeptember


starsBetöltés...

 

Fordította: Tótfalusi Ágnes
Megjelenés dátuma: 2016-09-06
Terjedelem: 141 oldal

 

Súly: 328 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636765903
2 999 Ft2 399 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Hamarosan tizenegy éve lesz, hogy a lányunk meghalt, de azt hiszem, szerette volna ezt a tervemet, büszke lett volna rám. Ez a gondolat újabb gondolatot szült, bekapcsoltam a számítógépet, és tudtam már, hogy az emlékezetem szeszélye szerint kell leírnom az eseményeket, hanyagolva a hivatalos kronológiát. Hogy megadjam a tisztességet a tizenegy sportolónak, akiknek még a nevét sem merik nyilvánosan kiejteni, attól félvén, hogy ettől megkeseredik az ünnepi hangulat; de azért is, hogy visszacsaljak a fénybe egy férfit, akiről még soha nem meséltem senkinek; aki a tizenegy koporsóval együtt éppen olyan végérvényesen eltűnt az életemből, mintha őt is meggyilkolták volna a fürtstenfeldbruck-i katonai repülőtér kifutópályáján.
Sam Cole volt a neve.

Egy újságíró, hajdani tudósító emlékszik vissza és írja meg napról napra 1972 szeptemberének történéseit, amikor a müncheni olimpián palesztin terroristák tartanak fogva majd ölnek meg tizenegy izraeli sportolót.
Mattern regénye nem csupán személyes hangvételű tudósítás a tragikus eseményekről, hanem egy megdöbbentő és felkavaró kaland története is, melybe az elbeszélő a túszdráma közepette sodródik egy ismeretlennel.

Jean Mattern 1965-ban született, közép-európai eredetű családban. Párizsban él és dolgozik. Első három regényét számos nyelvre lefordították. A Szeptember a negyedik, magyar nyelven a harmadik megjelent regénye.

Kategória:

„A késztetés, hogy írjak a müncheni olimpián történtekről, szintén a családtörténethez kapcsolódik. Hétéves kisfiú voltam 1972-ben, apám mérnökként dolgozott Németországban. Szeptember 6-án bekapcsolta a rádiót, és amikor meghallotta, hogy a tizenegy túszt kivégezték, sírva fakadt. Az eseményeknél talán jobban megviselt, ahogy őt láttam, s hogy képtelen volt szavakba foglalni, amit érez.”

Jean Mattern

Mattern, Jean

Jean Mattern (1965) író, szerkesztő. Közép-európai gyökerű családban született, Párizsban él és dolgozik. Első három regényét számos nyelvre lefordították. A Szeptember a negyedik, magyar nyelven a harmadik megjelent regénye. Kötete a Jelenkor Kiadónál: Szeptember (fordította: Tótfalusi Ágnes; regény, 2016).

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja