Tovább olvasom

Ménes Attila

Műanyag szalonna

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-06-03
Terjedelem: 240 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789636768577
2 699 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A semmibe táguló világegyetem: abszurditás. Az ember léte ebben a világegyetemben: még nagyobb abszurditás. Az ember nélkül elképzelt világegyetem: még annál is nagyobb abszurditás. És innen kezdve az abszurd ott van mindenütt, csak jó szem, hideg fej és forró szív kell hozzá, hogy szembenézzünk vele. Ménes Attila rendelkezik ezekkel. Rövid elbeszélései az orosz abszurd klasszikusáról, Danyiil Harmszról (1905–1942) kapták a nevüket. Ahogy Hetényi Zsuzsa irodalomtörténész, Harmsz magyar fordítója írta, az orosz szerző és Örkény István groteszk látásmódja közeli rokonságban áll, és ennek a látásmódnak „függvénye a valóság, és nem fordítva”. Ménes Attila harmsziádái is az örkényi egypercesektől a harmszi groteszken át a zen koanokig terjedő, meglepően széles sávban kalandoznak.

Kategória:

„A harmsziáda népes család sarja, híres rokonainak se szeri, se száma, büszke is a származására, mégis távol tartja magát ettől a kellemes közegtől. Egy kis harmszi ugyanis jól elvan magában, a nyüzsgést, a föltűnősködést kerüli. Legszívesebben már kora reggel bebújna egy nagy, fekete szekrénybe, magára húzná a szárnyas ajtaját, és álló nap csak ott kuksolna, sötétedésig.
Ilyenkor békén kell hagyni őt, különben rúg, karmol és harap.”

A szerző további könyve

20%
Ménes Attila
Folyosó a holdra
starsBetöltés...
Nekem a legjobban az felel meg, ha hülyének tartanak. Pedig nem vagyok az, csak úgy teszek. A hülyeség elrejt a gonosz tekintetek elől, így láthatatlan vagyok, mint a szar a fűben. A szar az nem tényező. A szart oldalazva kikerülik, és kész, el van intézve. Hülyének lenni kényelem és komfort, bárkinek melegen ajánlom. Egy kisember jól teszi, ha megbolondul, mikor megérti az idők szavát. Felfogja a legfinomabb rezgéseket, arany sugallatokat. Olvas a sorok közt. Akkor végre megtébolyul, kifújhatja magát. Mindenki bánt? Bolondulj meg! Mindened elvették? Bolondulj meg! Elgurult a gyógyszer? Öltsd ki a nyelved, és bolondulj meg! A hülyében egyesül...

3499 Ft 2799 Ft

Ménes Attila

Ménes Attila (1961) író, újságíró, Budapesten él. Kötetei a Jelenkor Kiadónál: Hidegdauer (regény, 2010); Folyosó a holdra (2016). A szerző fotóját készítette: Németh Dániel.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja