Tovább olvasom

Falcsik Mari

Az igazi idő

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-04-09
Terjedelem: 160 oldal

 

Méret: 155 x 205 mm
Kötés: KARTONÁLT
ISBN: 9789636767396
1 999 Ft1 599 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Falcsik Mari hatodik verseskönyve az elmúlt tíz év lírai termését összegzi. Az eddigieknél terjedelmesebb kötetben az érzelmi és gondolati állapot megragadása sokféle műfaji variációban, változatos poétikai eszközökkel megírt versekben ölt formát. A skála a nagyon személyes hangvételű daloktól a magán- és közösségi múltat faggató epikus jellegű darabokon át a gondolati költészetig ível. A költő olykor közvetlenül a saját napi életéből meríti tárgyát, máskor objektív távolságtartásra törekvő szellemi gesztussal számol be arról, amit emberi léte szubjektív, azaz „igazi idejében” megtapasztal: „Össze kell gyűjteni minden reményre okot adó jelet, ami szinte megfoghatatlan formában jelen van az életben. Ehhez furcsamód leginkább a megtapasztalt törékenységről, veszteségről, kiszolgáltatottságról szóló verseken keresztül vezet az út.”

 

Kategória:

„valami mást álmodok én – vagy keresek –

mint ami ez az éles peremű fémdoboz

ez a „ma” amiről nem tudod: mérgező

konzerv vagy robbanószerkezet

nem nyughatatlanság ez: ismerem

a békét sokkal jobban mintsem kiegyezzek

a magukat zajosan kellető fenyegetőn

villogtató bádog kényszerekkel”

Falcsik Mari

Falcsik Mari 1956-ban született Budapesten. 1980-ban diplomázott az ELTE Bölcsészkarán. 1982-től szellemi szabadfoglalkozásúként a tudatos kívülálló életformáját választotta az 1990-es rendszerváltásig. Könyvkiadóknak dolgozik műfordítóként, szerkesztőként.

Költői pályája az ezredfordulón indult, azóta folyamatosan publikál az irodalmi lapokban, s lép fel versestjeivel. Több nyelvre fordítottak már lírájából (holland, olasz, angol), angolra maga is fordítja verseit. 2018-ban a Salvatore Quasimodo emlékdíj fődíjasa lett.

 

Verseskötetei: Sanzon nehéz időkben (Magvető, 2004), Változatok a szabadságra (Magvető, 2006), A sorsvadász (Jelenkor, 2010), Nőket néző képek (Scolar, 2013), Valami üvegen át – Esedékversek (MERSZ-Könyvek, 2016), Az igazi idő (Jelenkor, 2019)

A szerző fotóját Máté Péter készítette.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja