Ungváry Krisztián

Ungváry Krisztián (1969) történész, kutatási területe a 20. századi had- és politikatörténet, valamint a kommunista időszak titkosszolgálatai és az állambiztonság, Budapesten él. Kötete a Jelenkor Kiadónál: A Horthy-rendszer mérlege (2012), átdolgozott, bővített kiadása: A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege (2016).

Munkám a magyar holokauszt genezisét vizsgálja. Mindezt szociálpolitika, gazdaság és modernizáció összefüggéseiben teszi, mert szerintem csak így érthető meg az antiszemitizmus dinamizmusa és mind a mai napig élő jelensége.

A szerző könyve

20%
Ungváry Krisztián
A Horthy-rendszer és antiszemitizmusának mérlege – Diszkrimináció és társadalompolitika Magyarországon, 1919-1944
Ungváry Krisztián a XX. század talán legvitatottabb történeti időszakát értékeli. A korszakban meghatározó szerepet játszott a zsidóság és a róluk alkotott ellenségkép, és ez a helyzet majdnem minden egyéb társadalmi kérdést is befolyásolt. Az ellenségkép azért tudott hatékonnyá válni, mert a megkésett magyar társadalomfejlődés következtében a zsidók a modernizáció első számú hordozójának számítottak. Magyarországon a modernizáció, illetve annak félelmetesként érzékelt kísérőjelenségei jobb- és baloldalon egyaránt radikálisan antiliberális válaszokhoz vezettek. Az 1919-es kommunista kísérlet sokkot okozó élménye után a jobboldali válaszok közül azok tudtak igazán érvényesülni, amelyek mondanivalójukat antiszemita köntösbe öltöztették. Az antiszemitizmus tekintetében Horthy Miklós és rendszere kétarcú: a rendszer...

5499 Ft 4399 Ft

A szerkesztő ajánlja

Kosár

A kosarad üres.

Tovább vásárolok