Schulz, Bruno

Bruno Schulz (1892–1942) író, képzőművész, a galíciai Drohobicsban született asszimilált, lengyelül beszélő zsidó családban. 1924-től rajzot tanított a helybéli gimnáziumban. Első novelláskötete, a Fahajas boltok 1934-ben, második elbeszéléskötete Szanatórium a Homokórához címmel 1937-ben jelent meg. A második világháború kitörésekor előbb németek foglalták el Drohobicsot, majd a Molotov–Ribbentrop-paktum titkos záradéka értelmében visszavonultak, és átadták a helyet a szovjet megszálló csapatoknak. Schulz megpróbált íróként érvényesülni az új rendszerben, elküldte írásait különböző folyóiratokhoz, de természetesen mindenütt visszautasították. Amikor 1941-ben Drohobics ismét német uralom alá került, megkezdődött a zsidók legyilkolása. Schulz 1942. október 19-én egy utcai hajtóvadászat áldozata lett. Kötete a Jelenkor Kiadónál: Fahajas boltok (fordította: Galambos Csaba, Kerényi Grácia, Körner Gábor, Körtvélyessy Klára és Reiman Judit; összegyűjtött elbeszélések, 1998, 2016).

A pitvar félhomályában, penészette, vénségtől megvakult olajnyomatok között, felfedeztük az ismerős szagot. Ebben a meghitt, régi illatban elképesztően egyszerű szintézisben volt jelen a ház lakóinak élete, a faj desztillátuma, vérük fajtája és sorsuk minden titka, melyet saját, különálló idejük mindennapi múlása észrevehetetlenül magába foglalt.

A szerző könyve

20%
Bruno Schulz
Fahajas boltok
Egy kicsit úgy írt, mint Kafka, egy kissé, mint Proust, de néha olyan mélységekbe látott, mint azok soha. I. B. Singer Borgeshez hasonlóan kozmogóniát ír, mindenfajta teológia nélkül. John Updike Schulz talán azért olyan ismerős, mert a térhez és időhöz fűzi hangsúlyos és kitüntetett viszony, mindkettőt mintegy élőlénynek tekinti az elkülönösödött bomló idő, ahogy burjánzik, tombol és elhal, elárvul, nem euklideszi világban élünk, összegabalyodnak és felcserélődnek egymással az utcák, az egyik álomból a másikba támolygunk, és metaforákon élősködünk Hiába, úgymond, álom az egész, a ló, a rák, a csótány, az apám, a káposzta, hiába találom magam reggel rendben az ágy...

3999 Ft 3199 Ft

A szerkesztő ajánlja

Kosár

A kosarad üres.

Tovább vásárolok