Tovább olvasom

Milton, John

Visszanyert paradicsom – kétnyelvű kiadás

starsBetöltés...

 

Fordította: Péti Miklós
Megjelenés dátuma: 2019-01-17
Terjedelem: 280 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767389
3 499 Ft2 799 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

John Milton 1671-ben, már vakon jelentette meg a Visszanyert Paradicsomot. Elkésett vele. Addigra más lett a divat, a nagy forradalom hullámainak elültével a „restauráció” kora, már nem kedvezett egy ilyen komoly, férfias, a Bibliát partnernek tekintő kiseposznak. Három évszázad távlatából viszont roppant érdekes ez a mű. Mit tudott, miben volt biztos, mit gondolt Istenről, Sátánról, Jézusról egy 17. századi nagy gondolkodó? Milton költeményének gerincét Sátán és Jézus párbeszéde alkotja, miközben beutazzák az Óvilágot és áttekintik a konyhaművészet teljes lexikonát is.

Ehhez a kétnyelvű kiadáshoz az eredeti szöveg mellé Péti Miklós készített szép és hű prózai fordítást, mely az eredeti költemény gondolatgazdagságát, barokkosan áradó invencióját elegánsan adja vissza. Eddig csak egy, 1796-os magyar fordításban létezett a Visszanyert Paradicsom, igazi kuriózum tehát ez a kötet, eszme- és vallástörténeti, kultúrtörténeti és irodalmi szempontból egyaránt. Olvassuk hát, ahogy Sátán kígyó-fortéllyal a Jordán partja felé veszi könnyű lépteit, ahol hamar meg fogja találni az ács állítólagos fiát, hogy megkísértse, és minden ármányt kipróbáljon rajta. Nincs más célja, mint tönkretenni azt, aki – gyanúja szerint – arra teremtetett, hogy véget vessen az ő régóta tartó földi uralmának.

Vajon Sátán tényleg végleg kapitulált? – Nádasdy Ádám

Kategória:

„Nincs idő hosszú vitára: valami gyors ellenlépés kell; nem nyers erő, hanem jól-álcázott ármány, szorosra-font csapda, még mielőtt a nemzetek élén királyként, vezetőként, a Föld legfőbb uraként jelenne meg.”

Milton, John

John Milton (1608−1674) angol író, költő, politikus, a barokk irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója. 1667-ben jelent meg legismertebb műve, az Elveszett paradicsom című eposz, melynek párdarabja a Visszanyert paradicsom.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja