Tovább olvasom

Cabrera Infante, Guillermo

Trükkös tigristrió

starsBetöltés...

 

Fordította: Kutasy Mercédesz
Megjelenés dátuma: 2020-07-01
Terjedelem: 576 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767600
4 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Ez a remekmű az egyik legjátékosabb regény, amely Latin-Amerikából valaha eljutott a világba. Guillermo Cabrera Infantét egy csapásra a spanyol ajkú halhatatlanok sorába repítette, a magyar fordítás mégis több mint ötven évet váratott magára.

A Trükkös tigristrióban feltárul az ötvenes évekbeli Havanna: kultúra, moziklasszikusok és lüktető muzsika – a város kakofóniája és az élet szabadesése. Elsőre úgy tűnhet, hogy a mű néhány kubai bohém éjszakai kalandjait beszéli el, ám valódi főszereplője maga a nyelv: elsősorban a beszélt nyelv, a nyelvi játékok, kétértelműségek, szimmetriák (eredeti címe: a Tres tristes tigres már eleve egy nyelvtörő). A regényt méltatói az Ulysseshez hasonlítják, ám egyesek szerint „frissebb”, „erotikusabb”, „viccesebb”; ugyanakkor Salman Rushdie jegyzi meg Cabrera Infantéval kapcsolatban, hogy emigráns íróként „ugyanúgy szinte teljes mellőzöttségben élt Londonban, mint Elias Canetti”. A hazájától és fiatalkorától eltávolodott szerző az emlékeit összegyűjtve teremti meg Havanna Fidel Castro előtti, szexuálisan túlfűtött kabarévilágának elbűvölő látomását és színes alakjait. Miközben a karibi szigetország történetének egyik legvéresebb időszakában játszódik a regény – korrupt elit, amerikai nagyvállalatok szabadrablása, diktatúra, maffia, nyomor és prostitúció –, Cabrera Infante távolságot tart a politikától, és ezáltal valami sokkal izgalmasabbat és lényegibbet mutat fel: örökérvényű irodalmat és káprázatos életet.

Kategória:

„Arslongo Cuébrevis felhúzza a tetőt, és elindul mindannyiunkkal a szerelmes, őrült, halálos éjszakába. Szeretnék hallani Tripper és Izolda szomorú történetét? Mindenképpen kapcsolódjanak ránk a következő fejezetben is.”

Cabrera Infante, Guillermo

Guillermo Cabrera Infante 1929-ben született Kubában. Szülei a Kubai Kommunista Párt alapító tagjai, akik gyermekükkel 1941-ben költöztek Havannába. Cabrera Infante újságíró-iskolában tanult, majd filmkritikus, lapszerkesztő lett, 1962 és 1965 között pedig Brüsszelben kulturális attasé. 1968-ban Londonba emigrált, ahol 2005-ben halt meg.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja