Tovább olvasom

Nemes Nagy Ágnes

Összegyűjtött versek – Közel 100 kiadatlan verssel

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2016-10-12
Terjedelem: 783 oldal

 

Súly: 804 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636765934
4 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Nemes Nagy Ágnes (19221991) a magyar költészet kiemelkedő jelentőségű alakja, aki szinte szenvedélyes tudatossággal formálta egységessé lírai életművét. Köteteinek anyagát folyamatosan újrarendezte, új verseit az így kialakított szerkezetbe illesztette. Az 1986-ban megjelent A Föld emlékei című gyűjteményes kiadás tekinthető költői végakaratának. Ez a kötet a személyes közlésektől, életrajziságtól radikálisan elzárkózó, de izzó fegyelemmel megformált tárgyias költészet nagyszabású műve. Halála után azonban több kéziratos füzete is előkerült. Hátrahagyott versei azt mutatják, hogy szinte egész pályája során volt egy másik beszédmódja, belső használatra, amely nagy tárgyias lírájának ellenpontjaként lobogó indulattal beszélt legszemélyesebb tapasztalatairól, érzéseiről. Költői életműve így szó szerint megkettőződött. Az életmű két fele, noha ellentétes beszédmódot és versfelfogást követ, újabb ellentmondásként, ugyanazon az eltéveszthetetlen hangon szól.
Kiadásunk eredeti formában közli A Föld emlékei teljes anyagát, valamint a költő életében megjelent, de ebbe a kötetbe fel nem vett verseket. Közreadjuk továbbá a jelenleg ismert kéziratos vershagyaték teljes anyagát, köztük azokat a verseket is, amelyek a korábbi összegyűjtött kötetekben nem jelentek meg. Így a jelen kiadás közel kilencven korábban publikálatlan verssel bővült. Tartalmazza ezenkívül Nemes Nagy Ágnes életében megjelent és hagyatékából előkerült gyerekverseit. A versekhez készült jegyzetek az első megjelenés és a keltezés adatai mellett közlik a kéziratokban fennmaradt szövegváltozatokat is.

Kategória:

„Maga a kötet – Ferencz Győző példásan pontos és odaadó filológiai munkájának köszönhetően – áttetsző és teljesen világos szerkezetű. Rend uralkodik benne, és ez azért is üdvös, mivel talán a rend az, ami elsőként eszünkbe juthat, amikor Nemes Nagy Ágnes verseit olvassuk.”

Bán Zoltán András, Unikornis

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
A névtelenek senkiföldje

7999 Ft 6399 Ft 20%

starsBetöltés...
“Maszk nem takarta már”

5999 Ft 4799 Ft 20%

starsBetöltés...
Szorongatott idill

3999 Ft 3199 Ft 20%

starsBetöltés...
Nemes Nagy Ágnes
A gyufaskatulyától Prométheuszig

4999 Ft 3999 Ft 20%

Nemes Nagy Ágnes

Nemes Nagy Ágnes (1922–1991) költő, műfordító, esszéista, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb lírikusa. Életműsorozata a Jelenkor Kiadó gondozásában jelenik meg. Kötetei a Jelenkor Kiadónál: A tünékeny alma (Lengyel Balázzsal; műelemzések, 1995, 2000); Összegyűjtött versek (2016), A gyufaskatulyától Prométheuszig – Összegyűjtött interjúk, beszélgetések (2018).

A szerző fotóját készítette: Balla Demeter.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja