Tovább olvasom

Burroughs William S.

Meztelen ebéd

starsBetöltés...

 

Fordította: Szili József János , Sepsi László
Megjelenés dátuma: 2019-09-30
Terjedelem: 404 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789636767761
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

William Lee, a szerző alteregója, zsaruk elől menekülve és a következő adag drogra éhesen pszichedelikus kalandra indul. Egy szürreális világ zaklató kulisszái közt tévelyeg, Mexikótól képzeletbeli tájakon át az ötvenes évek lázálomszerű New Yorkjáig.

A beatmozgalom fenegyerekének szórakoztatóan abszurd, gyakran morbid bolyongástörténete a 20. századi amerikai irodalom egyik leghírhedtebb és legnagyobb hatású regénye; nyers és kíméletlen írás. A szerző saját élményein alapuló mű érzékletesen ábrázolja a drogmámor alternatív valóságait, a függők testi, lelki és erkölcsi leépülését, de egyben páratlan erejű beavatás is az emberi elme működésének rémisztő határtalanságába. 

A Meztelen ebéd új kiadásába számos, eddig publikálatlan írás is bekerült, többek között a regényhez írt szerzői előszavak, egy esszé a pszichoaktív szerekről, valamint a regényből korábban kihúzott részletek.

Kategória:

„A teljes sejtreprezentáció végeredménye a rák. A demokrácia elrákosodott, rákja a bürokrácia. Az államon belül valahol gyökeret ver egy-egy hivatal, majd rosszindulatúvá válik, mint a Kábítószerellenes Hivatal, de csak nő és nő, újra meg újra reprodukálja a maga fajtáját, amíg végül megfojtja a gazdaszervezetet, hacsak nem kezelik vagy nem metszik ki időben. A hivatalok nem életképesek gazdaszervezet nélkül, igazi paraziták.”

Burroughs William S.

William S. Burroughs (1914–1997) amerikai író, a beatnemzedék egyik legmeghatározóbb alkotója, aki nemcsak felkavaró műveivel, hanem botrányos életével is nagy hírnévre tett szert. Azután kezdett komolyabban foglalkozni az írással, hogy 1951-ben Mexikóban részegen és bedrogozva véletlenül lelőtte a feleségét, Joan Vollmert. Első regénye, A narkós 1953-ban jelent meg, majd 1959-ben Párizsban a Meztelen ebéd, amely meghozta számára a világhírt. A drogszenvedélyről szóló irodalom  alapművéből 1991-ben David Cronenberg rendezett felkavaró filmet. A regény Amerikában csak 1962-ben jelenhetett meg, és még ekkor is obszcenitás vádjával próbálták betiltani. A perben Norman Mailer és Allen Ginsberg is a könyv művészi értékei mellett tanúskodtak.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja