Tovább olvasom

Sem-Sandberg, Steve

Kiválasztottak


starsBetöltés...

 

Fordította: Dobosi Beáta
Megjelenés dátuma: 2018-10-18
Terjedelem: 456 oldal

 

Méret: 152 x 226 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636766276
4 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

A tizenegy éves Adrian Zieglert 1941 januárjában elszakítják szüleitől, és a Spiegelgrund klinikára viszik. A patinás bécsi intézmény korábban lázadó kölykök javítóintézete és a krónikus betegségben szenvedő gyermekek szanatóriuma volt, Ausztria megszállása után a náci „eutanáziaprogram” színterévé vált. Ide kerültek a „rendszeridegenek” vagy a törvények értelmében „fajilag degeneráltak”, hogy „megjavítsák” vagy likvidálják őket. Az itt lakó gyerekek kétségbeesetten küzdenek az életben maradásukért, csupán abban reménykednek, talán az őrangyalaik majd megmentik őket. Adriannak sikerül a csoda: megszökik. Rövid idő után azonban elfogják és visszahurcolják, hogy szemléltető eszközként használják, míg végül a kórházban köt ki.

Ebben a kórházban dolgozik Anna Katschenka osztályos nővér, a regény másik elbeszélője. Anna szeret a gyerekekkel foglalkozni, ám lojalitása és kötelességtudata arra ösztönzi, hogy fenntartás nélkül kövessen minden utasítást. Ő még a háború után, a büntetőpere közben sem rendül meg hitében, hogy csak a kötelességét teljesítette.

A Spiegelgrund falai között zajló emberkísérletek áldozatai számára a túlélés a sors kegyetlen iróniája. Sem-Sandberg könyörtelen történelmi tényeken alapuló regénye a zsarnokság és az igazságtalanság monumentuma Ausztria múltjának egy sötét fejezetéből.

Kategória:

„…meg kellett próbálni nem látszani, nem magunkra vonni a nővérek haragját, nem tanúsítani ellenállást, megszűnni létezni, belemenni a játékba, tettetni, amit elvártak, mert akármit hangoztattak is, nem jobb emberré akartak tenni minket… hanem egyszer és mindenkorra meg akartak semmisíteni, eltörölni a föld színéről, ezért aztán egyetlen, valós út vezetett ki onnan: ha az ember önként beleegyezett, hogy ne legyen.”

Sem-Sandberg, Steve

Steve Sem-Sandberg (1958) svéd író, újságíró, a Dagens Nyheter kritikusa. 2009-ben megkapta a De Nio svéd irodalmi társaság nagydíját „eleven történelemábrázolásáért és empatikus emberábrázolásáért”. Az Azok a szegény łódżiak című regénye 2009-ben elnyerte az August-díjat, nagy nemzetközi siker lett, és több mint húsz országba adták el a publikációs jogokat.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja