Tovább olvasom

Stănescu, Bogdan-Alexandru

Kaspar Hauser gyerekkora

starsBetöltés...

 

Fordította: Koszta Gabriella
Megjelenés dátuma: 2021-09-09
Terjedelem: 312 oldal

 

ISBN: 9789635180196
3 699 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Bobiță iskolából kicsapott, a nagyváros perifériáján bandázó kamasz. Csonka családban, kisstílű szerencsejátékosok, egzisztenciájukat elveszítő kisemberek, alkoholista költők és gátlástalan konjunktúralovagok között válik felnőtté. A nyolcvanas-kilencvenes évek Romániájának eksztatikus káoszában szinte öntudatlanul kell kiverekednie a saját helyét a furcsa és folyton változó körülmények között. Az elhagyatottság érzésével küszködő, melankolikus fiatalember drogokkal, nőkkel és alkohollal próbálja erősíteni önmagát, majd az egyetem után beindul kalandos könyvkiadói karrierje. Bár a világ egyre jobban kitárul számára – a történések színtere Bukarest után Kanada, Frankfurt és Kréta –, a talajvesztett és kiégett főhősnek a saját belső korlátaival mindenhol meg kell küzdenie.
A tizenkét szorosabban-lazábban összefüggő történet kesernyés humorú pikareszk fejlődésregénnyé áll össze, mely képet ad a román társadalom nagy átalakulásáról, és arról a generációról, amelyik ebben az átalakulásban elveszítette önmagát.

Kategória:

„Most úgy tűnik, mintha gyerekkoromban vagy ömlött volna az eső, vagy kánikula lett volna, vagy a háztömbünk legfelső lépcsőfokáig ért volna a hó, amelybe a szomszédok alagutakat ástak, mi pedig kazamatákat vagy jégkunyhókat a girhes haverjaimmal. Valószínűleg nem így volt: és megint felmerül bennem a kérdés, hogy az emlékezet miért csak a különlegességeket válogatja ki, hogyan vágja ki az időjárásból ezeket a lapokat, és helyezi rá más képekre, hogy végül a különböző fák ágai teljesen összegabalyodjanak, a madarak különböző irányokba szétröpüljenek róluk, összeütközzenek, összekeveredjenek és értelmetlenül rikácsoljanak.”

Stănescu, Bogdan-Alexandru

Bogdan-Alexandru Stănescu író, költő, műfordító, könyvkiadó 1979-ben született. 1999 óta jelennek meg írásai, 2012 óta verseket is publikál. Angol nyelvű szerzők, többek közt James Joyce, Tennessee Williams és William Faulkner műveit fordította románra. A Bukaresti Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (FILB) elnöke.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja