Tovább olvasom

Aranyossi Magda

Én régi, elsüllyedt világom – Nádas Péter széljegyzeteivel

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2018-10-12
Terjedelem: 500 oldal

 

Méret: 153 x 216 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767518
4 999 Ft3 999 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Aranyossi Magda (1896–1977) író, újságíró, történész alakja Nádas Péter Világló részletek című memoárjának egyik központi szereplőjeként bizonyosan nem ismeretlen az olvasók számára.

Az Én régi, elsüllyedt világom a harminc éve megjelent Rendszertelen önéletrajz családi fényképekkel és levelekkel kiegészített, átdolgozott kiadása, amelyhez Nádas Péter írt széljegyzeteket.

A jómódú zsidó polgári nagycsaládban nevelkedő, fiatalon a baloldali forradalmi eszmék és mozgalmak hívéül szegődő úrilány a Tanácsköztársaság bukását követően férjével és gyermekével két évtizedig nyugat-európai emigrációba kényszerült. A II. világháború utolsó éveiben Magyarországra visszatérve bekapcsolódott az ellenállásba, a háború után pedig a hazai nőmozgalom elkötelezett képviselőjeként őrizte meggyőződését a szocialista eszmerendszerben.

Aranyossi Magda önéletírása érzékletes képet nyújt konzervatív liberális szellemiségű családjáról, a szinte elfeledett nyugati kommunista emigráció életéről és dilemmáiról, és egy mára diszkreditálódott elköteleződés anatómiájának bemutatásával hozzájárul a 20. századi Magyarország történelmének megértéséhez.

Kategória:

„Anyám mesélte, hogy mikor Pista öcsém születését várta, elvitt a nagy hírű Bókay professzorhoz. Lebetegedése előtt tisztába akart jönni gyakori ájulásaim okával. A nagy tudású orvos aztán megnyugtatta:
– Nincs ennek a kislánynak semmi baja, csak nagyon indulatos természetű, ha elájul, öntsenek rá egy pohár hideg vizet, vagy verjenek kettőt a gömbölyűbb részére.
A professzornak igaza volt. Kétéves koromra elmaradtak az ájulások, de továbbra is könnyen begurultam, sok bajt okozva másoknak és a legtöbbet önmagamnak.
Hát ilyen voltam, ilyennek születtem, és ezzel a teherrel indultam neki a »nagyvilágnak«, a 19. század végi tehetős zsidó polgárság világának. Ennek a rendjébe akartak belenevelni szüleim, Jolán, majd Juliska kisasszony, az egymást váltó dadák, szobalányok, szakácsnék, egész környezetem.”

Aranyossi Magda

Aranyossi Magda (1896–1977) író, újságíró, történész, a magyar nőmozgalom egyik úttörője.

A nagypolgári családból indult Nádas Magda újságíró férjével, Aranyossi Pállal 1920 és 1942 között emigrációban élt, a háború alatt részt vettek a hazai ellenállási mozgalomban, 1945 után pedig Aranyossi Magda vezetésével alakult meg a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége.

Alakját Nádas Péter Világló részletek című memoárjából is ismerhetjük.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja