Tovább olvasom

Antelme, Robert

Emberfaj


starsBetöltés...

 

Fordította: Szegő György ; Csordás Gábor
Megjelenés dátuma: 2019-10-16
Terjedelem: 404 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789636769291
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Robert Antelme-et, miután a francia ellenállási mozgalom tagjaként lebukott, politikai fogolyként Buchenwaldba, majd egy repülőgépgyár kényszermunkatáborába deportálták. Az Emberfaj megrázó krónikája annak, ahogy társaival megpróbált ellenállni az örökös éhezés, a mindennapos kegyetlenkedés lélekpusztító hatásának, és a „felsőbbrendű fajt” képviselő SS-szel szemben bebizonyítani: egy emberfajhoz tartoznak valamennyien. Az ábrázolt borzalmak ellenére balladai szépségű a könyv második része, az erőltetett menetben hajszolt transzport menekülése a közeledő szövetségesek elől, akik végül Dachauban szabadítják fel őket, ahol a súlyos tífuszfertőzésben szenvedő, élet és halál között lebegő Antelme-re barátja, Farncois Mitterrand talált rá.

Visszafogottsága, mély humanizmussal párosuló szenvtelen tárgyilagossága és gondolati mélysége avatja az Emberfajt Kertész Imre, Primo Levi és Tadeusz Borowski művei mellett a lágerirodalom kiemelkedő darabjává, felejthetetlen tanúságtétellé.

Kategória:

„Lehetetlen, hogy valaha is mindenki számára igazán senkik legyünk.”

Antelme, Robert

Robert Antelme (1917–1990) francia író, 1939-től 1947-ig Marguerite Duras házastársa, aki férje háborúból való visszatéréséről írta Fájdalom című elbeszélését. Antelme legfontosabb műve, az Emberfaj 1947-ben látott napvilágot.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja