Tovább olvasom

Misima Jukio

Egy maszk vallomásai

starsBetöltés...

 

Fordította: Gy. Horváth László
Megjelenés dátuma: 2018-11-06
Terjedelem: 232 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789636767938
2 999 Ft2 399 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Misima Jukio önéletrajzi ihletésű regénye megrázó dokumentuma annak, ahogy egy fiatal fiú önnön másságára eszmél a harmincas-negyvenes évek Japánjában: kortársaival ellentétben nem csupán saját neméhez vonzódik, de a vér, az erőszak, a halál is elválaszthatatlanul összefonódik számára az erotikával. A világháború felé sodródó tradicionális társadalomban nem vállalhatja fel igazi énjét, s egy idő után már maga sem tudja, meddig tart ő, és hol kezdődik az álarca. Misima Jukio a hagyományosan nem individualista keleti kultúrában addig szinte példátlan mélységgel és nyíltsággal tárja fel ezt a belső harcot: szembenéz önmagával, miközben pszichológiai szigorral boncolja az egyén és a világ viszonyát. Ez teszi az Egy maszk vallomásait a modern japán irodalom megkerülhetetlen alkotásává, mely – tér- és időbeli távolsága ellenére – ma is érvényes, húsba vágó kérdésekre keresi a választ.

„…az Egy maszk vallomásai című regényében Misima Jukio nem annyira önmagára kíváncsi, mint inkább azoknak a kínban, nyomorúságban, szenvedésben és szenvedélyben megnyilvánuló életjelenségeknek az összefüggéseire, amelyek a személyes életsorsot a személyes akarat ellenében alakítják, s a tulajdonságokat vagy az adottságokat a hajlamokon és az ösztönökön keresztül végül is mozdíthatatlan kövületként teszik alkattá. Mint aki a saját személyiségében a személyiség mechanizmusát szemléli.” Nádas Péter: Misima-mondat

Az 1949-ben írt regényt Gy. Horváth László új fordításában adjuk közre.

Kategória:

„Ha elfogadjuk, hogy az emberi szenvedély minden képtelenségen felül tud kerekedni, hogyan vonhatnánk kétségbe, hogy legyőzi a szenvedély képtelenségét is?”

Misima Jukio

Misima Jukio (1925−1970) az egyik legjelentősebb 20. századi japán regény- és drámaíró, költő. Több filmben, köztük a saját, Hazafiság című novellájából készült alkotásban is szerepelt. 1970-ben egy sikertelen puccskísérlet után, mellyel abszolút hatalmat akart szerezni az uralkodónak, szeppukut, azaz rituális öngyilkosságot követett el. Többször tartották az irodalmi Nobel-díj esélyesének, művei több tucat nyelven olvashatóak.  1988-ban tiszteletére alapították hazájában a Misima Jukio-díjat, mellyel minden évben azokat az alkotásokat jutalmazzák, melyek új alapokra helyezik az irodalom jövőjét.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja