Tovább olvasom

Tawada, Yoko

Egy jegesmedve emlékiratai


starsBetöltés...

 

Fordította: Dobosi Beáta
Megjelenés dátuma: 2020-10-14
Terjedelem: 300 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
ISBN: 9789636769444
3 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Egy író, egy cirkuszművész és egy környezetvédelmi aktivista. Nagyanya, anya, fiú. Jegesmedvék, akik az emberi társadalomban élnek, a cirkusz és az irodalmi világ rajongott csillagai. A nagyanya konferenciákon a kerékpározás nemzetgazdasági jelentőségéről értekezik, közben pedig a memoárját írja. A könyv bestseller lesz a Szovjetunióban, ám ő mégis disszidál. Lánya, Tosca (aki már Kanadában látta meg a napvilágot) az NDK-ba költözik, és ott egy cirkuszhoz szegődik. Amikor fia születik, anyai érzéseinél fontosabbak művészi ambíciói, így a kis Knutot többé-kevésbé boldog körülmények között a Berlini Állatkertben egy gondozó, Mathias neveli fel.

Az olvasó a három jegesmedve nézőpontjából pillanthat rá a 20. század második felének történelmére, egy idegen kultúrában való boldogulás egyszerre szívszorító és komikus helyzeteire. A japán és német nyelven is író Yoko Tawada az állatmesék nagy hagyományokkal rendelkező, antik műfaját újraértelmezve álomszerűen groteszk szatírát alkotott.

 

Kategória:

„Haszontalanná váltam a cirkusz számára. Normális esetben lelőttek volna, de szerencsére alkalmaztak irodistaként.”

Tawada, Yoko

Yoko Tawada 1960-ban született Tokióban. Miután elvégezte az orosz szakot a tokiói Vaszeda Tudományegyetemen, Hamburgba költözött, ahol kortárs német irodalomból diplomázott, később pedig a Zürichi Egyetemen doktorált belőle. 2006 óta él Berlinben. Japánul és németül is publikál, az Egy jegesmedve emlékiratait más műveihez hasonlóan mindkét nyelven megírta. Számos díjjal jutalmazták, többek között elnyerte a Goethe-medált, a Kleist-díjat és a Nemzeti Könyvdíjat.
A szerző fotóját Nina Subin készítette.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja