Tovább olvasom

Tišma, Slobodan

Bernardi szobája


starsBetöltés...

 

Fordította: Orcsik Roland
Megjelenés dátuma: 2017-04-13
Terjedelem: 140 oldal

 

Súly: 158 gramm
Kötés: PUHATÁBLÁS, RAGASZTÓKÖTÖTT
ISBN: 9789636766078
1 999 Ft1 599 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Miután katona apja Splitbe költözik, anyja pedig csatlakozik egy dél-szerbiai hippikommunához, a limáni lakótelepen élő Pišta Petrović magára marad. Nyitva tartja a lakás ajtaját, gyakorlatilag bárki beköltözhet hozzá. Miközben a furcsábbnál furcsább alakok lassanként kiszorítják az otthonából, a fiatalember egyre több időt tölt a parkolóban talált Mercedes autóroncsban, és különleges kalandokról álmodozik. A tél közeledtével kénytelen visszahúzódni a lakás hátsó szobájába, ahol nagy értékűnek tartott szobaberendezését is elrejti. A bútorok tudomása szerint Bernardo Bernardi neves dalmát tervező munkái. Amikor kilakoltatják, a garnitúrát leköltözteti a kiszuperált autó mellé a szabad ég alá. Ekkor érkezik Zágrábból egy titokzatos érdeklődő, aki különösen magas árat ajánl a bútorért…

Bányai János belháborús bizonytalanságregénynek nevezi a Bernardi szobáját, mely egy talajt vesztett, sodródó nemzedék mindennapjainak megkapó erejű ábrázolása.


Az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával.
Ez a kiadvány (közlemény) a szerző nézeteit tükrözi, és az Európai Bizottság nem tehető felelőssé az abban foglaltak bárminemű felhasználásáért.

Kategória:

„Egyre gyakrabban másztam be a roncsba. A lakásom mindig nyitva állt mások előtt, el is lepték a vendégek, akik időnként erőszakossá váltak, ilyenkor felkaptam a hálózsákot, és irány a parkoló. Természetesen, walkmant is vittem, kazettákkal. Behúzódtam a roncsba, a hátsó ülésen a hálózsákban magzatpózba görbültem, feltettem a fülhallgatót, amelyből közvetlenül a fülembe áramlott az adagio espressivo, a nagy hullám a Tizedikből, egy osztrák zeneszerző befejezetlen szimfóniájából. Tökéletes volt a kényelem.”

Tišma, Slobodan

Slobodan Tišma vajdasági író, költő, new wave zenész, énekes. Bernardi szobája című művével 2012-ben elnyerte a legrangosabb szerb irodalmi elismerést, a NIN-díjat.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja