Tovább olvasom

Ungváry Rudolf

Balatoni nyaraló

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-05-06
Terjedelem: 268 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636767952
3 499 Ft2 799 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A múlt olykor könnyebben és hitelesebben tárulkozik fel, ha nem csupán az emberek személyes emlékeit faggatjuk, hanem tárgyi emlékek nyomába is eredünk. Ungváry Rudolf egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét megörökítve rajzolja fel a Balaton-felvidéken letelepedett s ott a bortermelést meghonosító Lessner família és keresztény középosztályi környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát. Számtalan, a valóságban létezett egyéniség bukkan fel, majd tűnik el a látszólag egy tanulmányíró távolságtartásával elbeszélt regében. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó história ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki. Egy feledésbe merülő, polgári erényekkel és önámításokkal, örömökkel és kétségbeesésekkel tarkított világ képében feltárul előttünk a magyar társadalom két évszázadnyi zajos történelme, melyben az egyetlen álladó elem a balatoni nyaraló – s vele az emlékezés rejtett vágya.

Kategória:

„Hajós hirdetést adott fel Tapolcán, Lessnerék házasságközvetítője ráharapott, és amikor a férjjelölt Badacsonyban jött felfelé a Római útról a szőlőtőkék sorai között vezető, brázdának nevezett ösvényen a nyaraló felé, fentről, a veranda korlátjánál jövendőbelije mellett Franciska és az édesanyja figyelték. Akkor már két évtized eltelt katonakora óta. A benne működő genetikai kód fokozatosan átalakította az érett férfi kinézetét. Kissé köpcös, kopasz ember lett, arcán örökös, enyhe mosollyal. Teljes mértékben tükrözte azt, ami belül volt. Majdani felesége messziről mindezt nem ismerhette fel. Neveltetése nem az ilyen férfitípushoz szoktatta. Hajós nem volt az a macsó típus. Margit halkan azt mondta a jövendőbelije láttán: »nincs szerencsém!« Mire a nagyanyja figyelmeztetően azt válaszolta: »Kiértél, lányom, a mogyorósból.«”

Ungváry Rudolf

Ungváry Rudolf 1936-ban született Budapesten. Egyetemi hallgatóként részt vett az 1956-os forradalomban, ezért 1957-ben Kistarcsára internálták, s csak 1959-től folytathatta újra gépészmérnöki tanulmányait. Dolgozott vasesztergályosként, a Vigilia filmkritikusaként, információs mérnökként, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos munkatársaként. A rendező rendszerek és a fogalomelmélet kutatója. Az Örley Kör és a Történelmi Igazságtétel Bizottság alapító tagja. 1959-től kezdve írt a második nyilvánosságban, elbeszélései és publicisztikai írásai 1989 óta jelennek meg rendszeresen, 2011-ben Füst Milán-díjat kapott.

Megjelent szépirodalmi művei:
A gépfegyver szálkeresztje (elbeszélések, 1991)
Utána néma csönd (dokumentumregény, 1991)

A szerző fotóját Máté Péter készítette.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja