Tovább olvasom

Borges, Jorge Luis

A végtelen életrajza

starsBetöltés...

 

Fordította: Kürthy Ádám András; Scholz László
Megjelenés dátuma: 2021-08-19
Terjedelem: 648 oldal

 

Méret: 152 x 226 mm
ISBN: 9789636767891
5 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Az esszé nem tűri, hogy feladatát előírják. …törekvései azt a gyermeki kedélyt tükrözik, amely habozás nélkül tűzbe tud jönni olyan dolgoktól, melyeket mások megalkottak” – írta Adorno az esszé műfajáról. Ez a szabadság, kritikus kíváncsiság, a világra való játékos és alázatos rácsodálkozás jellemzi a 20. század egyik legjelentősebb írójának esszéit is, melyekben feltárul a szerző novelláit és költészetét (is) megalapozó szellemi univerzum.

Borges „hedonista olvasó”, aki számára a Paradicsom egy könyvtár, a világ metaforája a Könyv, az olvasás pedig soha véget nem érő, szenvedélyes kaland. Ezt az olvasót követhetjük most, amint az izlandi költészetről, a célba nem érő Akhilleuszról, a kabbala rejtélyeiről, a Bibliáról, Chaplinről, a krimiről vagy éppen a halhatatlanságról, saját vakságáról és az írás műhelytitkairól elmélkedik. A megmozgatott roppant tudásanyag ellenére hangja mindvégig személyes és közvetlen, hitelesen adva át, hogy a gondolkodás élvezet, gyönyör, szórakozás. Miközben hihetetlenül szerteágazó műveltségének mozaikjait összerakja, szétszedi és újra összeilleszti, példát mutat arra is, hogy a periféria hogyan viszonyulhat egyenrangú félként a nyugati hagyományhoz, és hogyan újíthatja meg szuverén módon. Végső kérdése azonban egyetemes: mi az ember helye és szerepe a Világ Könyvében? Olvasó, szereplő, netalán író?

Magyar nyelven most először egybegyűjtve jelenik meg az 1932 és 1982 között megjelent hat esszékötet összes írása, a magyar Borges-recepció teljes bibliográfiájával kiegészítve.

Kategória:

„Egy könyv tele lehet hibával, lehet, hogy más véleményen vagyunk, mint a szerző, de akkor is marad még benne valami szent, valami isteni, nem babonás tiszteletből, hanem az áhított boldogság kereséséből, a tudásvágyból következően.”

A szerző további könyvei

20%
Jorge Luis Borges
Tangó
starsBetöltés...

2999 Ft 2399 Ft

20%
Jorge Luis Borges
Jól fésült mennydörgés – Összegyűjtött novellák
starsBetöltés...

5499 Ft 4399 Ft

Borges, Jorge Luis

Jorge Luis Borges (1899−1986) argentin esszéista, költő, novellista, műfordító, a spanyol nyelvű irodalom egyik legnagyobb hatású alkotója.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja