Tovább olvasom

Schein Gábor

Esernyők a Kossuth téren


starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2014-01-01
Terjedelem: 208 oldal

 

Súly: 262 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789636765392
2 800 Ft2 240 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Schein Gábornak az elmúlt tizenöt évben keletkezett közéleti-politikai esszéit a demokrácia és az ország mint közös alkotás iránti elkötelezettség jellemzi, és egy olyan demokrácia-fogalom jegyében keresik az önkorrekció tartalmi lehetőségeit, amely a közös és a kölcsönös felelősség tapasztalataiból bontakozik ki, visszakeresve a rendszerváltás formális elveinek hiányzó tartalmait. A könyv hátterében természetesen ott van az a politikai út, amelyet Magyarország a rendszerváltás óta bejárt. Ezt az utat az ország lehetőségeihez képest nehéz nem kudarctörténetnek látni. Az előterében egy szuverén gondolkodás alakulása, elmozdulásai figyelhetőek meg. Az írások által bemutatott alakulástörténet során a közöshöz fűződő esztétikai viszony egyre karakteresebb etikai tartalmakat nyer, miközben az elvi megfontolásoktól a lokalitásokban megalapozott baloldali politika felé mutató gyakorlati javaslatokig jut el. A könyv egyik célja ennek az alakulástörténetnek a hiteles bemutatása. Ezért a benne található szövegek nem tartalmaznak lényeges és alapvető változásokat eredeti megjelenésükhöz képest. A könyv másik célja azonban az, hogy a politikai közösség újragondolására sarkalva az olvasót, hogy tehát hozzájáruljon a közös politikai képzelet megújulásához, ezért ahol szükség volt rá, a szerző fogalmi pontosításokhoz és kiegészítésekhez folyamodott.

Kategória:

„nekem nem az a dolgom, amikor esszét írok, hogy jelentést adjak annak, amit látok, vagy elmondjam, hogy szerintem mi van itt az országban, mintha én magam egy kitüntetett ponton, kívül állnék a látványon, hanem az a dolgom, hogy megpróbáljak leolvasni jelentéseket. Elsősorban saját magamról, mint egy olyan testről, egy olyan életről, amelyik ebben a térben zajlik és alakul. Tehát ilyen értelemben az önértelmezés és a közértelmezés ugyanannak a munkának a része. Ennek a törékenységével, tévedéseivel és csalódásaival együtt.”

Schein Gábor

A szerző további könyvei

20%
Schein Gábor
Füst Milán
starsBetöltés...

4499 Ft 3599 Ft

20%
Schein Gábor
Üdvözlet a kontinens belsejéből
starsBetöltés...
Schein Gábor tizedik verseskötetét gondolatilag a 2014-ben megjelent Esernyők a Kossuth téren esszékötetéhez kapcsolja, hogy a politikai közösség újragondolására, a...

2499 Ft 1999 Ft

Schein Gábor

Schein Gábor (1969) költő, író, műfordító, irodalomtörténész, Budapesten él. Kötetei a Jelenkor Kiadónál: Iriám és Jonibe (versek, 1998); Mordecháj könyve (regény, 2002); retus (versek, 2003); Az irodalom rövid története I. (Gintli Tiborral, 2003); Lázár! (regény, 2004); Panaszénekek (versek, 2005); Az irodalom rövid története II. (Gintli Tiborral, 2007); Bolondok tornya (elbeszélő költemény, 2008); Egy angyal önéletrajzai (regény, 2009); Esernyők a Kossuth téren (esszék, 2014).

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja